UMEBOSHI SAN
Fermentované UMEBOSHI jsou tradičním produktem Země vycházejícího slunce. Jedná se o peckovité plody meruňky japonské, nicméně v českém prostředí se spíše setkáte s označením "ume-švestičky". Sklizené plody, které se v surovém stavu nedají konzumovat, se nejprve vysuší. Potom se na několik let naloží do dřevěných kádí s mořskou solí a s purpurovými lístky Shizo, u nás zvané Perilla křovitá. Procesem fermentace získají prospěšné enzymy a slano-kyselou chuť.
V japonském lidovém léčitelství mají UMEBOSHI výsostné postavení a moderní výzkumy potvrzují jejich unikátní složení a funkci. Oproti jiným druhům ovoce, obsahují až dvojnásobné množství bílkovin, minerálů a tuků. Jsou bohaté na vápník, železo a fosfor, mangan, sodík a hořčík. Společně s přítomností vysoké koncentrace kyseliny citrónové, mají UMEBOSHI výrazný alkalizující účinek. Kyselina citrónová navíc štěpí kyselinu mléčnou, která se v těle vytváří při trávení nebo námaze, a tak snižuje pocit únavy, pomáhá zvyšovat vitalitu a zpomaluje proces stárnutí. Kyselina citrónová, obsažená ve vyšší koncentraci než v citrónech, napomáhá vstřebávání vápníku. Obsažené organické kyseliny (pikriková, katechinová, pektinová) povzbuzují funkci jater, urychlují peristaltiku střev, mají antioxidační a antiseptický efekt, podporují trávení proteinů a mají jemný laxativní účinek. UMEBOSHI mají schopnost neutralizovat kyselé prostředí, což je prospěšné při nevolnostech, podporují látkovou výměnu a dodávají energii buňkám jater a ledvin. Jsou doporučovány při trávicích potížích, pálení žáhy, nechutenství nebo přejedení. UMEBOSHI jsou na trhu dostupné v různých variantách. UMEBOSHI SAN TABLETY jsou skladné a snadno transportovatelné. Slouží jako první pomoc na cestách. Díky malému balením jsou vhodné pro každodenní použití kdekoliv. Mohou je užívat děti i těhotné.