HERBAVIS MUŇA - WIRA
Doplněk stravy čaj
VLASTNOSTI PERUÁNSKÉ BYLINY MUŇA-MUŇA:
Jihoamerická horská MUŇA-MUŇA je považována za další z peruánských zázraků. Stává se stále populárnější také ve světě. Do Evropy ji přinesli Španělé, kteří pozorovali její účinky na domorodých obyvatelích peruánských pralesů. Najdete ji pod mnoha jmény. Ekvádorci jí říkají Tipo nebo Poleo, Peruánci Chancua, Bolívijci Muna a Argentinci Peperina.
MUŇA-MUŇA
je vzhledem velmi podobná oreganu. MUŇA-MUŇA má výraznou mentolovou vůni, díky které se používá i jako dochucovadlo. Jejím hlavním lákadlem jsou však nesčetné pozitivní účinky na lidský organismus. Užívá se ve formě nálevu s příjemnou osvěžující vůní, který lze popíjet jak teplý, tak i studený. Bylina napomáhá ke zlepšení zánětlivých stavů. Přispívá ke správné funkci trávicího, a především dýchacího systému (odhlenění, ucpané dutiny). Regeneruje organismus zatížený vlivem nezdravého životního stylu. Indiáni dokonce používají tuto bylinu k ochraně úrody před škůdci.
VLASTNOSTI PERUÁNSKÉ BYLINY WIRA-WIRA:
Bylina WIRA-WIRA, také známá jako huira-huira nebo vira-vira, pochází z jihoamerických And, kde se vyskytuje v nadmořské výšce kolem 3500 m n.m. Místem výskytu je především suchý a kamenitý terén v oblasti vysokohorských masivů. Tato horská bylina není příliš velká, dorůstá do výšky 20-40 cm a celá rostlinka je pokrytá bělavým chmýřím. Je charakteristická svými podlouhlými, světle šedozelenými listy, díky kterým si vysloužila přezdívku "zaječí uši". Její květy jsou drobné a zbarvené do žluta.
WIRA-WIRA se v tradičním peruánském léčitelství používá již po staletí. Indiánské kmeny ji využívají při léčbě sliznic krku, dýchacích cest, při rýmě, kašli a obdobných potížích. Mezi nejdůležitější prvky obsažené v této bylince patří třísloviny, taniny, slizy, alkaloidy, triterpeny, steroly, betasitosterol, glukosidy, antrakinony, flavony, chalkony, diterpenické labdeny a gnaphaleny, které blahodárně působí na zklidnění sliznic dýchacích cest, krku a nosu, který uvolňuje při ucpání.
Jelikož bylinka WIRA-WIRA má lehce nahořklou chuť, je ideální ji kombinovat s bylinkou MUŇA-MUŇA, která bylinkovému nálevu nadá příjemnou mentolovou chuť a zároveň zvýší účinnost obou bylin.
PŘÍPRAVA A DÁVKOVÁNÍ ČAJE MUŇA-WIRA:
- 1-2 lžíce na 1000 ml vody
- 80-90°C
- 15 minut odstát
- 3x denně 1 sklenku
1-2 polévkové lžíce (5g) byliny zalijte 1 litrem horké vody (cca 80-90 °C). Následně nechte odstát přibližně 15 minut, poté sceďte a popíjejte 3x denně jednu sklenku.
směs sušených bylin - Muňa-Muňa (Minthostachys setosa) a Wira-Wira (Gnaphalium graveolens) - (1:1).
Směs sušených bylin Muňa-Wira je uchovávána v pevném obalu se zipem, který umožňuje opakovatelné uzavírání. Bylinka je tak hermeticky uzavřena, aby odolávala světlu, vlhkosti a cizím pachům. Právě tyto tři faktory mají mimořádně velký vliv na výslednou kvalitu bylinného nápoje. Díky speciálnímu obalu si tak bylinný čaj zachová svůj charakter a chuť.
Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Přípravek není určen jako náhrada pestré stravy. Přípravek není určen pro děti do 3 let, těhotné a kojící matky. Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě do 25°C, pečlivě uzavřené. Uchovávejte v původním neporušeném obalu.
Země původu: Peru

HERBAVIS je malá rodinná firma založená v česko-polském pohraničí v roce 2012. Rozvíjí odkaz specialisty na bylinnou a alternativní medicínu MUDr. Marcela Paszandy a jeho 40 let zkušeností. Pediatr, bývalý primář dětského oddělení ve své praxi propojuje svět západní medicíny a tradičního bylinkářství i homeopatie. Základním pilířem bylinných preparátů je důvěra v léčivou sílu přírody a jejich mimořádný potenciál pro lidské zdraví. Dlouholetá tradice přírodní medicíny podpořená řadou vědeckých výzkumů.