BEWIT BENZOIN 5ml

Na objednávku

100% ČISTÝ ESENCIÁLNÍ OLEJ - BENZOIN

Objem: 5 ml

Výrobce: BEWIT

Český botanický název: Styrač benzoinový
Anglický název: Benzoin Absolute
Latinský název: Styrax benzoin
Země původu: Indonésie
Způsob výroby: Absolue/Solvent extracted
Použitá část rostliny: Pryskyřice 

633,00 Kč

100% ČISTÝ ESENCIÁLNÍ OLEJ

BEWIT BENZOIN

Benzoin má sladkou, hřejivou, bohatou, vanilkovou vůni s pryskyřičnými podtóny. Navodí pocit klidu a stability, může pomoci s nachlazením nebo s pokožkou. 

Benzoinový esenciální olej se získává z tropického stromu rostoucího do výšky 20 m. Roste v JV Asii, zejména v Thajsku a Indonésii. Do kmene stromů se dělají zářezy, z nichž vytéká míza, která na vzduchu tvrdne.
Název benzoin je odvozen od arabského luban-jawi znamenajícího kadidlo z Jávy.
Extrahuje se z pryskyřice stromu Styrax Benzoin, kterému se také říká Gum Benjamin Gum.

Pro aromaterapii je pryskyřice extrahována rozpouštědlem, aby se vytvořil silný lepkavý absolut.
Může se však stát, že viskozita je silnější, tak jako u BEWIT BENZOIN.
Při silné viskozitě může být obtížné s esenciálním olejem pracovat, proto několik rad, jak na to.

PRÁCE S VISKÓZNÍMI LÁTKAMI

Některé CO2, absolua, balzámy, pryskyřice mohou být při pokojové teplotě tužší až téměř tuhé. Tradiční metodou práce s hustými esenciálními oleji je jemné ohřívání, které je nutné provádět šetrně a co nejkratší dobu, aby nebyly znehodnoceny obsažené látky.

Anya McCoyová, zakladatelka a hlavní instruktorka Institutu přírodní parfumerie (Natural perfumery institud), sdílela techniku, při které se jako zahřívací prostředek používá rýže. Je lepší než přímé ohřívání lahviček s esenciálním olejem ve vodní lázni. V mikrovlnné troubě nebo v troubě se rovnoměrně prohřeje přibližně 1 šálek suché rýže. Lahvička s obsahem s vysokou viskozitou se vloží do prohřáté rýže a ponechá se do doby, než se aromatická látka nezahřeje a nezkapalní.

Uzemňující olej

Benzoinový esenciální olej je všeobecně považován za zklidňující, je používán při přepracovanosti mozku. Jemně uzemňuje, odvrací od tíživých myšlenek. Může pomoci při nervové úzkosti a obavách, používá se k navození meditativního rozpoložení a uklidnění.

Vůně pro lepší nádech

Může pomoci zklidňovat kašel a usnadňovat vykašlávání, zlepšit chrapot, ztrátu hlasu.

Vhodný do krému na ruce

Kombinace vlastností esenciálního oleje benzoin předurčuje tento olej k možné pomoci při popraskané a poraněné kůži, omrzlinách a drobných rankách.
Benzoin v krému je výtečný k ochraně rukou za studeného a vlhkého počasí.

Benefit pro pleť

Lze jej použít při kožních problémech jako je . U suché pokožky může napomáhat k zachování potřebné přirozené hydratace.
Pro ošetření pleti nabízí možné protivráskové působení, napomáhá ke snížení viditelnosti jizev, strií a pomerančové kůže. Podporuje pružnost a mladistvý vzhled pokožky.

V parfémech i ústní hygieně

Kromě parfumářství, kde se uvádí, že byl součástí oblíbeného tuhého parfému anglické královny Alžběty I., výrobků pro náročnou pleť, je přidáván také do zubní hygieny.
Využívá se též jako přírodní konzervant kosmetiky.

V potravinářství

Benzoin je součástí i potravinářského průmyslu, kde se jím ochucují nápoje, žvýkačky, bonbony nebo pudinky.

BENEFITY ESENCIÁLNÍHO OLEJE BENZOIN

  • Může být inhalován jako pomoc pro **úlevu při nachlazení, od kašle .
  • Při masážích v nosném oleji zahřeje tělo i mysl.
  • Při relaxačních masážích v nosném oleji je benzoin používá jako možný pomocník k uvolnění stresu.
  • Benzoin Absolue je uklidňující a uzemňující.
  • Při práci s čakrami se doporučuje pro použití na kořenovou čakru.
  • Pro aplikaci na pokožku nařeďte esenciální olej benzoi se za studena lisovanými rostlinnými oleji BEWIT.
  • Staňte se autorem a namíchejte si s BEWIT Essential Base Oil svůj ideální prostředek sestavený na míru potřebám vaší pleti.
  • Benzoin se dobře mísí s jinými pryskyřičnými oleji, jako je kadidlo nebo myrha.
  • Krásnou synergii vytváří i s dřevěnými oleji, jako je santalové dřevo a cedrové dřevo.
  • Benzoin má charakter podobný vanilce a má zvláštní afinitu k použití s citrusovými esenciálními oleji. Obzvlášť oblíbená je kombinace s "oranžovými" oleji, které zahrnují sladký pomeranč, mandarinku a bergamot.

NAHLÉDNUTÍ DO HISTORIE BENZOIN

Benzoin v Bibli

Benzoin je jedním z olejů, o kterém se píše v Bibli. Někteří badatelé zastávají názor, že je zde uveden jako onycha, která byla tradičně známá svými uklidňujícími vlastnostmi a také vlivem na pokožku. Ve starověku ji používali ke zlepšení pleti a výživě pokožky, ale také k desinfekci, stejně jako byl užíván od poloviny 18. století k čištění a dezinfekci v nemocnicích.

Napříč staletími i světem

Na Dálném východě benzoin sloužil po staletí jako kadidlo a lék, čínští lékaři ho používali na dýchací a močové potíže. Prášková forma pryskyřice byla populární ve starém Řecku a Římě a používala se jako aromaterapeutický fixatér vonné vůně.

Jako součást balzámů

Benjaminová guma, jak je nazýván ve střední Evropě, se stala nejvýznamnější ingrediencí tzv. mnichova balzámu, který se používal na bolavou, popraskanou kůži a ve výparech k inhalaci při dýchacích potížích. Ve Francii se stal známý jako baume pulmonaire neboli plicní balzám.

Meditační účely

Ve starých civilizacích měl benzoin roli nejen léčivou ale i kultickou a byl pálen na chodidlech mrtvých, aby pomohl duši odejít do nebe, byl velmi oblíben pro meditační účely nomádů v Maroku. V hinduismu se používal při chrámových obětech.

ZDROJE

[1] Lawless, Julia: The Encyclopedia of Essential Oils. London, Harper Thorsons, 2014, 47-48 s.
[2] Mojay, Gabriel: Aromaterapie pro léčení duše. Praha,, Nakladatelství Alternativa, 2019, 50-52 s.

Nevíte, který produkt si vybrat? Vyzkoušejte si nabídku přímo na provozovně "Zeleného zvonu". K dispozici máme přes 90 vzorků. Výrobky s označením *** v názvu produktu jsou k dispozici skladem. Ostatní produkty jsou na objednávku. Máte-li zájem o další produkty společnosti BEWIT, využijte prosím tento odkaz: BEWIT - ZELENÝ ZVON